
Tip: dieetmodus voorkomen
Gelukkig kun je het leren om meer ontspannen met voeding om te gaan. Hieronder vind je 5 tips om meer ontspannen met voeding om te gaan. Wij raden je aan om de tips uit te gaan proberen om te onderzoeken wat bij jou werkt.
Tip 1: Label voeding als grijs in plaats van verboden/slecht en niet verboden/goed maar zie voeding
Een dieetgerichte eter is vaak bezig met het labelen van voedingsproducten in termen als goed of fout. Bijvoorbeeld: Suiker is slecht en groente is goed. En eet je een keer iets uit de foute groep dan ben je slecht bezig, wat vaak leidt tot een vervelend gevoel. Dit kan zorgen dat je gedachten krijgt dat je het allemaal hebt verpest en je vervolgens helemaal laat gaan.
Het is belangrijk om voeding geen morele betekenis te geven, maar te zien als een grijs gebied, waarbinnen voedingsproducten bevinden die verschillen in de mate van hoe gezond/voedzaam ze zijn. Oftewel je bent niet slecht bezig of een slappeling als je een keer een stuk chocola eet. Ook is de mate waarin een voedingsproduct gezond is niet zwart/wit in te delen. Een appel bevat meer voedingsstoffen dan chocola, maar alleen appels eten is ook niet gezond.
Tip 2: Probeer het kilocalorieën tellen los te laten
Het kan aan de ene kant aanvoelen dat je door het tellen van calorieën meer controle krijgt, maar het kan er aan de andere kant ook voor zorgen dat je steeds krampachtiger wordt.
Stel je gaat bijvoorbeeld uit eten of je komt in een land met een onbekende eetcultuur waar je niet precies weet wat je eet? Hoe bepaal je dan of je genoeg hebt gegeten? Sommige mensen die hier te ver in door schieten gaan steeds vaker sociale situaties vermijden. Dit is niet goed voor je mentale en fysieke gezondheid.
Een belangrijk advies is om het calorieën tellen te durven los te laten en op andere manieren je eetgedrag te veranderen. Je kunt namelijk ook gezonder gaan eten door te minderen in snacks en bijvoorbeeld meer groente te eten en te leren luisteren naar hoe vol gevoel je hebt na en voor het eten van een maaltijd. Dit kan aan het begin onwennig zijn, want door al het lijnen en te eten met je hoofd (in de vorm van calorieën tellen) is het misschien voor je gevoel lastiger geworden om te bepalen wanneer je voldoende hebt gegeten. Maar van nature kunnen we heel goed op ons gevoel eten. Zo kunnen pasgeboren baby’s namelijk prima bepalen wanneer ze voldoende hebben gegeten, zonder hun voeding bij te houden in een app. Gelukkig kun je ook als volwassene opnieuw leren om op je gevoel te eten.
Tip 3: Berg de weegschaal een tijd op
Dieetgerichte eters zijn vaak gericht op de weegschaal en de evaluatie van succes hangt hier vaak (alleen) vanaf. Oftewel je doet het goed als je afvalt en je bent slecht bezig als je niet afvalt. Terwijl het gewicht op de weegschaal weinig betekent zonder dat je weet waar het gewichtsverlies door is veroorzaakt. Je kunt bijvoorbeeld niet zijn afgevallen, maar wel vetmassa zijn kwijtgeraakt. Ook kun je al een stuk fitter zijn geworden, of je bent al gezonder aan het eten zonder dat je bent afgevallen. Je kunt er zelf voor kiezen waar je de evaluatie van succes van laat afhangen. Wij raden het daarom aan om je niet alleen te richten op gewichtsverlies, maar ook op andere doelen. Zoals bijvoorbeeld gezonder gaan eten.
Tip 4: Probeer milder naar jezelf te zijn
Veel dieetgerichte eters kunnen zichzelf streng en veroordelend toespreken. Bijvoorbeeld wat ben ik toch een slappeling of ik heb het weer mislukt, wat ben ik toch een lui varken. Het is belangrijk om dit soort taalgebruik los te laten en jezelf op een opbouwende manier toe te spreken. Stel je eet een keer wat meer dan je wilde spreek je zelf dan op een opbouwende manier toe.
Bijvoorbeeld:
Het is normaal dat het af en toe fout gaat. Dat is niet erg, zolang je maar weer opstaat en verder gaat.
Hoe ga je het aanpakken?
Wij raden het aan om deze tips in praktijk te gaan toepassen en te testen wat bij jou werkt.
Ga naar vorige HoofdstukGa naar volgende Les